Egipt (2021) – monedă coemorativă de circulație de 1 Liră

Tema: Ziua Poliţiei 69 de ani
Seria: monede comemorative de circulație
Autor: -
Data lansării: 25.01.2021 
Variante/tiraj: circulație (3.000.000 buc.)
Caracteristici: monedă bimetalică, oțel placat cu alamă (centru), oțel nichelat (inel exterior), diametru 25 mm; grosime 2,5 mm; greutate 8,5 g.



Avers: logo-ul aniversar Ziua Poliţiei 69 de ani (un vultur cu aripile ridicate şi textul Ziua Poliţiei 69 de ani). Pe inelul exterior apar alternate flori de lotus şi de papyrus.

Revers: în centru apare denominarea monedei cu cifre arabice, denumirea în arabă. Pe inelul exterior, în partea de sus este menționată denumirea țării, Republica Arabă Egipteană, în partea de jos avem denominarea cu cifre arabe și denumirea monedei în engleză, iar la mijloc este menționat anul emiterii 1442/2021.


Info: Ziua Poliţiei este sărbătoare naţională în Egipt, aniversată în fiecare an la data de 25 ianuarie, începând cu anul 2009. În anul 1952, pe 25 ianuarie, forţele armate britanice au înconjurat sediul poliţiei din Ismailia şi au cerut poliţiştilor să predea armele şi să părăsească clădirea. La refuzul poliţiştilor, armata britanică a intervenit cu tancuri, ocupând sediul poliţiei. În timpul luptelor, au murit 50 de poliţişti, mulţi alţii fiind răniţi. Acest incident a fost unul din momentele cheie care au dus la izbucnirea revoluţiei egiptene din 1952, care a dus la răsturnarea Regelui Farouk.


Surse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu