Angola (2021) – nouă bancnotă de circulaţie de 5.000 Kwanzas

Tema: istorie
Caracteristici: hârtie specială, bancnotă de circulație, 138x? mm, orientare orizontală, culoare violet.
Elemente de securitate: imprimare în relief, imagine latentă, fir de siguranță, microtipăritură, filigran.
Data punerii în circulație: 04.02.2021


Avers: portretul primului preşedinte angolez, Agostinho Neto, pe un fundal cu motive geometrice. În partea stângă sus a portretului, cu microtipăritură, găsim textul complet al imnului de stat al Angolei. În partea dreaptă, o mască tradiţională Bakama. Se observă de asemenea filigranul, care prezintă statuia Gânditorului angolez 

Revers: ruinele Kulumbimbi sau fosta Catedrală a Mântuitorului Congoului, parte a patrimoniului mondial Unesco. În partea dreaptă jos, se observă stema de stat.


Info: Banca Naţională a Angolei, încheie prin lansarea acestei bancnote de 5.000 Kwanzas, procesul de implementare a bancnotelor din generaţia anului 2020. Seria conţine patru bancnote, din care cele de 200, 500 şi 1.000 Kwanzas sunt tipărite pe polimer, bancnota de 5.000 Kwanzas fiind singura pe suport de hârtie. Iniţial, planul noii serii includea şi bancnota de 10.000 Kwanzas, tot pe hârtie, dar în acest moment BNA a renunţat la tipărirea ei. Pe lângă modificările de natură tehnică şi cele de securitate, cea mai mare modificare o reprezintă renunţarea la portretul celui de-al doilea preşedinte al ţării, Jose Eduardo dos Santos (1979-2017), fiind păstrată doar efigia primului preşedinte, António Agostinho Neto (1975-1979). Acesta din urmă este considerat şi cel mai proeminent poet angolez.
Reversul bancnotei este dedicat unei foste catedrale catolice, construită în secolul 15, la scurt timp după sosirea coloniştilor portughezi, în capitala M’banza Kongo a Regatului Congo. Este considerată una din primele biserici creştine construite în zona subsahariană a Africii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu