Etiopia (2020) – noi bancnote de circulaţie de 10, 50, 100 şi 200 birr


10 birr – Material: hârtie specială, culoare verde, dimensiune x mm, informaţii în amharică şi engleză
50 birr – Material: hârtie specială, culoare roşie, dimensiune x mm, informaţii în amharică şi engleză
100 birr – Material: hârtie specială, culoare albastră, dimensiune x mm, informaţii în amharică şi engleză
200 birr – Material: hârtie specială, culoare violet, dimensiune x mm, informaţii în amharică şi engleză
Elemente de securitate: fir de siguranţă parţial expus, tipărire în relief, elemente de recunoaştere pentru persoanele cu deficienţă de vedere, filigran, cerneală specială.



Bancnota de 10 birr – pe avers, sunt prezentaţi un culegător de cafea şi o cămilă, precum şi leul lui Iuda şi harta ţării. Pe revers avem două cupluri cu mâinile întinse, puse una peste cealaltă. Este prezentat şi un coş tradiţional injera (utilizabil şi ca şi masă).

Bancnota de 50 birr - pe avers, avem un tractor modern (simbol al agriculturii), leul lui Iuda şi harta ţării. Pe revers avem prezentată o fabrică (simbol al industrializării).

Bancnota de 100 birr – pe avers, sunt prezentate fotăreaţa Fasil Ghebbi din Gondar şi obeliscul din Axum. Pe revers sunt prezentate Camera Coloanelor din peşterile Sof Omar şi Poarta Ducelui din Harrar (vechea intrare principal a oraşului).

Bancnota de 200 birr – este singura bancnotă nouă. Pe avers avem o imagine cu un porumbel alb în zbor, având în cioc o ramură de măslin. Nu lipsesc leul lui Iuda şi harta ţării. Pe revers vedem a reprezentare a walia, o specie de capră specifică Etiopei. În prezent mai trăiesc doar câteva sute de exemplare, specia fiind ameninţată cu extincţia.

Info

Banca Centrală a Etiopiei a lansat cele patru bancnote de 10, 50, 100 şi 200 birr la data de 14.09.2020. Primele trei sunt modele actualizate ale bancnotelor aflate în circulaţie, iar bancnota cu denominarea de 200 birr este bancnotă nouă. Bancnota de 5 birr nu a fost actualizată, urmând să fie înlocuită cu o monedă de valoare similară. 



Noile bancnote au avut ca scop o demonetizare la nivel naţional, populaţia având la dispoziţie trei luni pentru a preda la bănci vechile bancnote, primind în schimb o sumă echivalentă, virată într-un cont bancar. Ţelul final este scăderea corupţiei, oprirea comerţului nefiscalizat şi creşterea încasărilor din taxe.





Surse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu