Costa_Rica (2020) – noi bancnote de circulaţie de 2.000, 5.000 şi 20.000 Colones

Banca Centrală a Costa Rica anunţa la data de 23.07.2020, înlocuirea completă a bancnotelor pe suport de hârtie (seria A/B) cu bancnote din polimer (seria B/C), cu denominări similare cu cele ale bancnotelor din hârtie. Conform anunţului mai sus menţionat, pentru 2020 era planificată punerea în circulaţie a bancnotelor de 2.000, 5.000 şi 20.000 Colones (apărute în decembrie 2020), iar pentru 2021 urmează punerea în circulaţie a bancnotelor de 1.000 (design nou) şi 10.000 Colones. Prima bacnotă de polimer din Costa Rica, cu denominare de 1.000 Colones, a fost pusă în circulaţie încă din 2017, iar de atunci nu au mai fost puse în circulaţie alte bancnote din polimer. 




Bancnota de 2.000 Colones 

Tema: personalităţi/biodiversitate 
Culoare: albastră; Dimensiuni: 132x67 mm 


Avers: Portretul lui Mauro Fernández Acuña (1843-1905) fost deputat, ministru al finanţelor şi ministru al învăţământului, promotor al unor reforme profunde în sistemul de învăţământ al ţării. În fundal este prezentată clădirea Colegio Superior de Señoritas, una din instituţiile de învăţământ emblematice din Costa Rica, înfiinţată de Mauro. În partea stângă sunt cîteva cărţi, 6 puncte în relief şi harta statului. În partea dreaptă se observă firul de siguranţă, menţionarea noii serii B şi fereastra transparentă. 

Revers: tema este reciful de corali. În imagini vedem un rechin taur, o stea de mare şi crin de mare, având în fundal un recif de corali. O parte din elementele de siguranţă au forma unor broaşte ţestoase. Costa Rica este înconjurată practic de recifuri de corali, atât pe coasta caraibiană, cât şi pe cea pacifică. 

Bancnota de 5.000 Colones 

Tema: personalităţi/biodiversitate 
Culoare: galbenă; Dimensiuni: 139x67 mm 



Avers: Portretul lui Alfredo González Flores (1877-1962), fost deputat şi Preşedinte (1914-1917). A promovat o serie de reforme financiare, a susţinut crearea sistemul bancar naţional şi introducerea de taxe în conformitate cu veniturile fiecăruia. În fundal primul sediu al Băncii Internaţionale din Costa Rica. În partea stângă avem harta ţării şi 9 puncte în relief. În partea dreaptă se observă firul de siguranţă, meţionarea seriei C şi fereastra transparentă. 

Revers: tema este pădurea de mangrove, care acoperă aproximativ 1% din teritoriul naţional. În imagini vedem o maimuţă capucin, un crab şi flori de mangrovă roşie. În fundal avem o pădure de mangrove. Tot pe revers avem şi elemente de siguranţă sub formă de crocodili. 

Bancnota de 20.000 Colones 

Tema: personalităţi/biodiversitate 
Culoare: portocalie; Dimensiuni: 153x67 mm 



Avers: portretul Maríei Isabel Carvajal (cunoscută şi ca şi Carmen Lyra) (1888-1949), fondatoarea primei şcoli Montessori din Costa-Rica, lider al Partidului Comunist şi prima scriitoare de literatură pentru copii a ţării, rămânând faimoasă pentru volumul "Scurte povestiri ale mătuşii mele Panchita". În fundal se observă diverse scene cu animale din acestă carte. Fereastra transparentă, pe lângă portret, prezintă şi nişte elemente grafice suplimentare, diferite pe avers şi revers.În partea stângă există 15 puncte în relief (5 linii a câte 3 puncte). 

Revers: ecosistemul paramo, caracterizat de prezenţa unei vegetaţii de tip montan, de regulă fără copaci. În imagini avem o pasăre colibri, planta şi floarea papelillo, şi observăm şi siluetele unor iepuri. În fundal avem un peisaj specific paramo. 



Surse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu