Luxemburg (2020) – monede comemorative de circulație de 2 Euro

În mod tradițional, monedele comemorative de 2 Euro emise de Luxemburg sunt dedicate dinastiei conducătoare.




1. Bicentenarul nașterii Prințului Henri d’Orange-Nassau

Reversul prezintă efigiile Prințului Henri (Willem Frederik Hendrik al Olandei, 1820-1879), guvernator al Luxemburgului între anii 1850-1879 și al Marelui Duce Henri, actualul suveran al Ducatului de Luxemburg. Ca și text avem denumirea țării, Luxemburg, anul emisiunii 2020, și anul nașterii și al decesului Prințului Henri. Tirajului monedei este de 300,000 buc.
Data punerii în circulație: 07.2020

Marele Duce Henri, conducatorul Marelui Ducat al Luxemburgului


2. Nașterea Prințului Moștenitor Charles

Reversul este practic un portret de familie, centrat pe Prințul Moștenitor Charles. În fundal apar efigiile părinților, Marele Duce Moștenitor Guillermo și Marea Ducesă Moștenitoare Estefania. În partea de jos a portretului apare textul S.A.R. de Prenz Charles (Son Altesse Royale/Alteța Sa Regală Prințul Charles) și data nașterii, 10 mai 2020. În partea stângă, cu aliniere verticală, apare numele statului emitent LËTZEBUERG (Luxemburg). Imediat lângă, observăm monograma Marelui Duce Henri (H) – care monogramă se pare că va fi folosită și în viitor în varianta în care pe monedă nu va apărea efigia Marelui Duce Henri, conducătorul Luxemburgului.

Partea cea mai interesantă este faptul că moneda a fost emisă în două versiuni, una bimetalică clasică, gravată, și una bimetalică cu reversul imprimat, simulându-se o fotografie imprimată. Ambele variante au același tiraj de 160,000 buc. Practic, se pot considera două monede diferite, dar asta ar însemna ca Luxemburg a încălcat regula prin care statele din zona Euro pot emite maxim 2 monede comemorative de 2 Euro pe an.

Data punerii în circulație: 24.12.2020

Aversul monedelor este cel standard al monedelor de 2 Euro. 

Surse:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu