SUA (2020) – monedă comemorativă de colecție de 1 Dolar, seria ”American Innovation”

Tema: Telescopul spațial Hubble, statul Maryland
Seria: American Innovation
Autor: Joseph F. Menna
Data lansării: 14.12.2020
Variante/tiraj: calitate circulație (nelimitat), calitate proof (50.000 buc)
Caracteristici: aliaj zinc, mangan, nichel, cupru; diametru 26,49 mm; grosime 2 mm; greutate 8,1 g.



Revers: telescopul spațial Hubble în timpul activității de observare, având în fundal Pamântul și stelele. Ca text avem denumirea telescopului, denumirea statului căruia îi este dedicată moneda și denumirea țării.
Avers: comun pentru toate monedele din serie și reprezintă Statuia Libertății, apărând însă ca și semn distinctiv al seriei o roată zimțată, sub textul In God We Trust/ Credem în Dumnezeu.
Cant: neted, marcat cu 13 stele, anul emiterii, marca monetăriei și textul E Pluribus Unum.

Telescopul spațial Hubble / astronomul Edwin Hubble


Info: denumit după astronomul american Edwin Hubble (renumit pentru descoperirea primelor galaxii în afara Căii Lactee și a demonstrării corelației dintre distanță și schimbarea culorii în roșu la diverselor obiecte astronomice), telescopul a fost lansat pe orbita Pământului în aprilie 1990. Un număr de cinci misiuni de reparare și modernizare efectuate cu ajutorul navetelor spațiale americane, desfășurate între 1993 și 2009, fac ca acest telescop să fie funcțional și astăzi, estimându-se ramânerea sa în utilizare până în 2030. Operarea și controlul telescopului se face de către echipele NASA Goddard Space Flight Center și Space Telescope Science Institute, ambele localizate în Maryland.


Surse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu