Angola (2020) – nouă bancnotă de polimer de 200 Kwanzas

Cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la obţinerea independenţei ţării, Banca Naţională a Angolei a anunţat punerea progresivă în circulaţie a unei noi serii de bancnote, din polimer, cu denominări de 200, 500, 1.000 şi 5.000 Kwanzas. In afară de motivaţia festivă, BNA a anunţat că există şi un motiv mai pragmatic şi anume faptul că vechea serie de bancnote, introdusă in 2012, este depăşită moral şi din punct de vedere al securităţii. Noua serie de bancnote se inspiră din măreţia Angolei independente, a frumuseţilor naturale unice ale ţării precum şi din cultura angoleză.
Prima bancnotă a seriei, cea de 200 de Kwanzas, a fost pusă în circulaţie la data de 30 Iulie 2020. Calendarul lansării următoarelor bancnote este: 500 Kwanzas în Septembrie 2020, 1.000 Kwanzas în Octombrie 2020, 2.000 Kwanzas în Noiembrie 2020, respcctiv în Ianuarie 2021 bancnota de 5.000 de Kwanzas (acestă ultimă bancnotă va fi pe suport de hârtie/bumbac).

Pe aversul bancnotei de 200 Kwanzas, apare portretul primului Preşedinte al ţării, António Agostinho Neto, care a proclamat independenţa statului angolez la 11 Noiembrie 1975. În partea stângă a bancnotei, apare o fereastră transparentă, sub forma unui alt simbol al Angolei, de data aceasta unul cultural: statuia Gânditorului angolez. Statuia este de origine Tchocwe, dar a devenit un simbol naţional, reprezentând o persoană în vârstă, în poziţie şezândă, cu capul prins între palme. Deorece persoanele în vârstă au un statut aparte în cultura Angolei, fiind considerate surse de înţelepciune, de experienţă de viaţă şi cunoscătoare ale secretelor vieţii, statuia a devenit un simbol îndrăgit de toată lumea. Primele statui au fost realizate la sfârşitul anilor 1940, în atelierului muzeului Dundo, sursa originală de inspiraţie fiind mici statuete de lemn, folosite în cadrul unor ritualuri de ghicire a viitorului.
În partea dreaptă a portretului apare o a doua fereastră transparentă, în formă de romb, având marcată denominarea bancnotei.
Pe aversul tututor bancnotelor din noua serie apare portetul primul preşedinte angolez.

Pe reversul bancnotei este reprezentată una din atracţiile naturale ale Angolei, Pedras Negras de Pungo Andongo – Pietrele Negre de la Pungo Andongo. Situate la 116 km de capitala provincială Malanje, Pietrele sunt un grup de stânci misterioase, cu forme deosebite, înconjurate de savană.

Culoarea predominantă a bancnotei este albastrul.

Angola Aversul noii bancnote de 200 Kwanzas

Angola Reversul noii bancnote de 200 Kwanzas

Angola Pedras Negras de Pungo Andongo – Pietrele Negre de la Pungo Andongo



Surse: 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu