Numismatică pentru toți - Episodul 82: #Botswana

Botswana, fostul dominion Bechuanaland, una dintre cele mai puțin populate țări ale lumii, cu o populație puțin peste 2 milioane de locuitori la o suprafață comparabilă cu a Franței, își obține independența de sub dominația britanică în 1966, dar moneda proprie apare doar 10 ani mai târziu, în acest interval folosindu-se randul sud-african. 

Denumirea monedei și a subdiviziunii sale, thebe, semnifică "ploaie", figurând și pe stema țării, respectiv "scut", în limba populației majoritare tswana, de care este legat și numele țării, substantivele în această limbă fiind construite cu ajutorul prefixelor, un individ fiind "motswana", poporul "batswana", limba "setswana", iar țara "Botswana". 

Toate monedele de circulație au tematica fauna (mai puțin cea de 2 thebe 1966 FAO pe care apare un snop de sorg), animalul reprezentat pe fiecare valoare rămânând același de-a lungul emisiunilor, indiferent de schimbarea de formă, dimensiune sau metal. La fel de constantă este și reprezentarea de pe avers a stemei țării, versiunea simplificată pe monedele mici sau pe monedele mari cu zebrele laterale, stema îmbinând clasicismul unui scut tradițional cu modernismul prin reprezentarea unor roți dințate pe scut. 

Monedele de 1 au pe ele reprezentarea zebrei lui Burchell, singura specie de zebră care poate fi crescută legal pentru consum. Primele monede au o formă ondulată, din cupru-nichel, emise în UK între 1976 și 1987, monedele heptagonale din a doua serie au fost emise în Canada în 1991 și Africa de Sud în 2007, din aliaj nichel-alamă, iar monedele din a treia serie au apărut din 2013, rotunde, din fier acoperit cu bronz, bătute tot în Canada. Primele două serii au fost retrase simultan, începând cu 2014, procesul durând 5 ani. 

Pe aversul monedelor, pe lângă an și numele țării apare și termenul "Ipelegeng". Cu semnificația originală de "susținere a greutății proprii", termenul a căpătat sensul de "încredere în sine", fiind și numele unui program de dezvoltare națională (nu de foarte mare succes). 

Și încă un lucru interesant: monedele din Botswana au fost utilizate și în Zimbabwe, în perioada crizei monetare majore din această țară.

 

Bogdan Jovi

23.11.2021

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu