18 octombrie 1969 este data la care 18 state, cele mai importante fiind UK și Canada, semnează acordul pentru constituirea Băncii de Dezvoltare a Caraibelor. Nu este importantă dezvoltarea ulterioară a Băncii, care a inclus aderarea mai multor state de pe tot mapamondul (inclusiv China), ci evenimentul în sine, care a dat ocazia FAO să emită monede pentru opt state și teritorii din Caraibe.
Acestea sunt șase state asociate ale UK: Antigua, Dominica, Grenada, St. Kitts & Nevis & Anguilla (la momentul respectiv încă în uniune), St. Lucia și St. Vincent, toate foste state din Asociația Indiilor de Vest, un teritoriu de peste mări: Montserrat, toate făcând parte din Organizația Statelor din Caraibele de Est (OECS), la care se adaugă Barbados, stat deja independent la acel moment, dar parte a Commonwealth. Toate acestea erau utilizatoare a dolarului Caraibelor de Est în perioada respectivă, ulterior Barbados renunțând la acesta.
Monedele respectă toate același tipar: pe avers stema statului (cu o excepție), numele acestuia, înconjurate de inscripția "Inauguration Of The Caribbean Development Bank" și anul 1970. Reversul este unic, cu imaginea unui ram de bananier și o trestie de zahăr, valoarea de 4 dolari (East Caribbean Dollars) și îndemnul "Grow More Food for Mankind".
Excepția despre care vorbeam este moneda din Grenada, la care în locul stemei este reprezentat un fruct de nucșoară, Grenada fiind un producător major al acestei mirodenii, care apare și pe steagul național.
Monedele, cu dimensiuni impresionante de peste 38 mm/ 1,8 mm și peste 28 grame, din aliaj de cupru - nichel, nu au fost emise pentru circulație, tirajele fiind de 15.000 exemplare fiecare, dintre care 2.000 proof, mai puțin cele pentru Antigua (14.000) și Barbados (32.000).
Bogdan Jovi
12.10.2021
#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti #numaidesprebani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu