Anguilla, o insulă mică din Caraibe, posesiune britanică, este inclusă în februarie 1967 într-o asociere cu alte două insule, St. Cristopher și Nevis, teritoriul căpătând statutul de "stat asociat". Nemulțumirile locale față de dominația în uniune a celor din St. Cristopher duce la o rebeliune locală și, în urma refuzului SUA de administra teritoriul, un referendum în 11 iulie 1967, care confirmă dorința separatistă. În 1969 un alt referendum statuează independența insulei ca Republica Anguilla, separare care a durat mai puțin de două luni.
Un afacerist din San Francisco, Scott Newhall, patron de ziar, jurnalist, dar și colecționar, sesizează o oportunitate de afacere în mica revoluție din 1967. Cu mentalitate de colecționar, convins că și vândută ca suveniruri ar putea aduce profit, Newhall se oferă să emită monede pentru noul guvern. Prin urmare, achiziționează la prețul intrinsec al metalului 11600 monede mari de argint, de dimensiuni aproximativ asemănătoare cu ale dolarului american (și unele din aur), majoritatea din America Centrala și de Sud, dar și din Yemen sau Filipine, monede scoase din circulație cu puțin înainte. Monedele sunt marcate cu prese hidraulice (aparent din dotarea editurilor ziarelor proprii) pe o singură față cu textul "Anguilla Liberty Dollar July 11 1967", colorat apoi cu cerneală tipografică pentru a fi vizibil.
Guvernul din Anguilla nu va achiziționa decât 2000 - 3000 monede, afaceristul vânzând restul monedelor către alți cumpărători la prețul de achiziție.
Moneda din imagine este bătută peste 5 pesos Mexic 1953, o monedă de peste 27 g, cu diametru de 40 mm și 3 mm grosime, în ultimele imagini moneda cu suprabatere fiind alături de cea normală.
Monedele nu au fost folosite niciodată în circulație, dar sunt incluse în catalogul Krause al monedelor neobișnuite. Ele sunt greu de considerat monede, nu se poate face diferența între cele ajunse în Anguilla și cele vândute altor cumpărători, nu se cunoaște câte au rezistat ca atare, iar valoarea lor variază în funcție de moneda peste care au fost bătute, dar așa cum aparent gândise chiar Newhall, amintesc de un moment interesant al istoriei.
Bogdan Jovi
08.10.2021
#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti #numaidesprebani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu