Premiul IBNS Bancnota anului 2023 – 2 Dolari Statele Est-Caraibiene

La data de 10.05.2024, IBNS (The International Bank Note Society) a anunțat câștigătoarea concursului Bancnota Anului 2023 – bancnota comemorativă de 2 Dolari a Statelor Est-Caraibiene. Pe locul 2 s-a clasat bancnota de 200 Sol emisă de Peru iar locul 3 i-a revenit bancnotei de 1000 de Dolari a Jamaicăi. La finalul articolului puteți accesa pagina IBNS cu mai multe detalii despre bancnotele candidate la premiu. 

Bancnota de 2 Dolari a Statelor Est-Caraibiene a fost pusă în circulație la data de 01.12.2023, fiind dedicată aniversării de 40 de ani de la înființarea Uniunii Monetare Est-Caraibiene. Bancnota de polimer are orientare verticală și este prima bancnotă a SEC pe care nu mai apare portretul Reginei Elizabeta a II-a. 

Aversul bancnotei prezintă portretul lui  Sir Isaac Vivian Alexander "Viv" Richards, poreclit ”The Master Blaster”, fost jucător de crichet pentru Indiile de Vest, erou național al Antigua și Barbuda, numit cavaler pentru rezultatele sale sportive excepționale. Fostul jucător de crichet a fost de altfel prezent la ceremonia de lansare a bancnotei. Lângă portretul jucătorului, în stânga, apare sediul Băncii Centrale Est-Caraibiene din Basseterre, Saint Kitts. Sub portret, logo-ul aniversar al evenimentului bancar. În stânga sus, sub cifra 2, o cochilie. În partea de jos, floră și faună marină. 

Pe revers, este prezentată o hartă a Caraibelor de Est, logo-ul aniversar al evenimentului bancar iar imaginea principală prezintă pești, corali și broaște țestoase.


https://www.theibns.org/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=902&catid=13&Itemid=51

Surse: theibns.org, eccb-centralbank.org, banknotenews.com, news.notafilia.pl, wikipedia.org

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #stateleestcaraibiene #dolar


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu