Numismatică pentru toți - Episod Special 4: 1 Mai

Înainte de a deveni "Ziua Grătarului cu Mici", pe 1 mai se sărbătoreşte Ziua Internațională a muncii". Ziua Muncii a fost marcată prima dată în 1890, fiind aleasă ca o zi de proteste muncitoreşti, la primul congres al celei de-a doua Internaționale din septembrie 1889 pentru a celebra incidentul Haymarket din Chicago 1886, când în timpul unei greve la care intervenise poliția, aruncarea unei bombe din mulțime a dus la un răspuns al poliției, cu 7 polițişti şi cel putin 38 civili decedati, încă 4 fiind executați ulterior. În 1891, al doilea congres o recunoaşte formal ca eveniment anual, iar în 1904, la al VI-lea congres al Internaționalei Socialiste, devine zi "obligatorie" de manifestații pentru organizațiile proletare. 

1 Mai este ținută ca Ziua Muncii în țări din toată lumea, în majoritate ca sărbătoare publică, mai puțin în SUA, în care se sãrbătoreşte Ziua Loialității, ca mod de a contracara manifestările considerate comuniste. Ziua Muncii este în serbată în SUA în prima zi de luni din Septembrie, iar încercările de a o readuce pe 1 Mai nu au reuşit niciodată. 

Şi care e legătura între Ziua Muncii şi numismatică? Faptul că în Republica Democrată Germană, fosta Germanie de Est sau pe scurt RDG, a fost considerată o zi atât de importantă încât în 1990 s-a emis o monedă care marchează centenarul Zilei Muncii, sau cum era denumită la acea vreme în RDG: "Internationaler Kampf- und Feiertag der Werktätigen für Frieden und Sozialismus" (Ziua Internațională şi Sărbătoarea Muncitorilor pentru Pace şi Socialism). 

Moneda de 10 mărci este o emisiune jubiliară non-circulantă, din aliaj nichel - alamă, 11,75 g, 31 mm/ 2,1 mm. Pe avers este o inscripție împărțită în două, care se traduce "Pâine, muncă şi pacea oamenilor - aceasta este lumea noastră", numele şi stema republicii, anul 1990, valoarea 10 Mark şi semnul monetăriei Berlin, litera A. Pe fața cealaltă, doar cei doi ani, 1890 şi 1990 şi 1 Mai, scris în buna tradiție germană cu caractere care aduc cu scrierea gotică. 

Aspect interesant: după prima serie de monede a RDG, de pe toate celelalte monede, de circulație sau comemorative, nu lipseşte stema republicii, construită în cea mai bună tradiție socialistă, cu coroana de spice încadrând un compas şi un ciocan, simbolizând înfrățirea claselor muncitoare. 

Alt aspect interesant: este una dintre ultimele monede emise de RDG, pentru că pe 31 august 1990 se semna Tratatul de Uniune între RDG şi RFG, refăcându-se Germania. 

 

Bogdan Jovi 

01.05.2021 

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu