Pentru ca tot vorbeam de a doua cea mai valoroasă valută din lume, propun sa terminăm periplul arab cu cea mai valoroasă: dinarul Kuwait, fixat la aproximativ 3,3$ USA.
Kuwait ocupa zona de nord a Golfului Persic, teritoriu cu o istorie agitată, ținând cont numai de invazia irakiană din 1990 si dispariția Kuwait de pe hartă până in februarie 1991. O țară mică, de aproape 4,5 milioane de locuitori, din care doar 30% sunt localnici. A sasea țară din lume ca rezerve de petrol, ceea ce explica interesul puterilor vestice pentru aceasta zona.
Ca si Bahrainul, sistemul monetar este 1 dinar = 1000 fils, asa ca si azi avem doua monede de 100 fils (adica 0,1 dinar), aproape identice, de 26 mm si 6,5 g, din cupru-nichel.
Cea din dreapta este din 1961, moneda de un singur an, imediat după ieșirea din statutul de protectorat britanic. A doua, 1995, emisa din 1962 pana in 2010. Pe o față, ca aproape la toate monedele din zona, este o imagine reprezentativa, o nava numită boom, o variantă cu două catarge a unei nave tipice arabe (dhow). Anul in doua variante completează imaginea, in timp ce pe cealaltă parte este valoarea intr-un cerc si numele tarii, in araba si engleza. Se remarca similitudinea cu monedele celorlalte emirate, cu mențiunea ca aceeași imagine a boom-ul apare pe toate monedele de circulație din Kuwait.
Diferența intre cele doua monede? Doar scrierea in araba a numelui țării, pe moneda din 1961 fiind scris "Emiratul Kuwait", pe monedele de după 1962 apărând doar Kuwait.
Bogdan Jovi
21.03.2021
#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu