Numismatica pentru toti – Episodul 32 #Italia (colonii)

Poate mai puțină lume știe că Italia a avut și ea la începutul secolului XX o perioada colonială.

Prin diverse achiziții teritoriale, Italia ocupa o fâșie de pe coasta sudica a Cornului Africii, sub forma de protectorat asupra unor sultanate islamice. Teritoriul a fost extins in timp prin ocuparea Etiopei si unirea cu Eritrea Italiana in 1936, formându-se Africa de Est Italiana, ocupata de aliați in 1941, după ce in 1940 fusese ocupata de italieni si inclusa in colonie Somalia Britanica. 

După ce in 1908 parlamentul italian hotărâse unirea teritoriilor sub numele de Somalia Italiană, in 1909 se introduce ca sistem monetar rupia somaleză, pentru a înlocui alte diverse monede utilizate in zonă, fiind divizată in 100 bese. 

In poza este o moneda din 1910 (chinuita corespunzător si curățată necorespunzător de-a lungul timpului), de 4 bese, valoare scrisa pe revers in araba si italiana, ca si numele teritoriului. Pe avers este portretul ultimului rege al Italiei, Victor Emanuel III, sau cum abia se poate distinge "Vittorio Emanvele III Re d'Italia" in tunică de ofițer. 

Moneda este din cupru, 30 mm diametru si aproape 10 grame. Istoria rupiei somaleze se termină in 1925, când este înlocuită de lira somaleza, pentru foarte scurt timp.

Bogdan Jovi
28.02.2021

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu