Numismatica pentru toti – Episodul 20 #India

In India, inainte de unificarea acesteia, existau mai multe state princiare, conduse de rajahi locali, dar aflate sub suzeranitate britanica. In varful peninsulei, pe coasta de est, se afla regatul Travancore, unul dintre cele mai prospere si emancipate regate indiene de la inceputul secolului XX. 

Moneda de azi este un chuckram din 1938 - 1939. Pe moneda nu apare anul, dar exista si o varianta cu anul 1114 conform calendarului malayalam, care corespunde intervalului de mai sus.
Este singura moneda din Travancore pe care apare chipul maharajahului, Bala Rama Varma, cu titulatura regala intreaga: Major General His Highness Sree Padmanabhadasa Vanchipala Sree Chithira Thirunal Sir Balarama Varma II, Manney Sultan Maharajah Raja Ramaraja Bahadur, Shamsher Jang, Maharajah of Travancore, Knight Grand Commander of the Most Exalted Order of the Star of India, Knight Grand Commander of the Most Eminent Order of the Indian Empire. 😁

Ultimul raja din Travancore a fost incoronat la 12 ani, in 1924, in 1947, dupa retragerea britanica a declarat statul independent, cedand tronul in 1949, cand regatul a devenit parte din India, devenimnd o singura regiune impreuna cu Conchin. In timpul sau (1930) Travancore a devenit primul stat indian care a permis acces egal in temple tuturor castelor hinduse, ceea ce l-a facut pe Ghandi sa spuna ca tanarul rajah era adevaratul "Mahatma".


 

Revenind la moneda, pe revers este stema statului si valoarea, in grafie latina si malayalam.

Doar sa mai amintim ca e o moneda de bronz, 27 mm diametru, iar ca sistemul monetar la acea vreme era 1 rupee = 7 fanam = 28 chuckram = 448 cash. Usor de calculat...  😆

23.01.2021
Bogdan Jovi


#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu