Numismatica pentru toti - episodul 9 #Libia

Azi, tot pe sugestie, Libia, si asta pana nu devine si termenul "arab" unul nepermis.

Am ales doua monede de 50 dirhami, 1975 si 1979, perioada in care tara era condusa de ilustrul colonel Gaddafi, care a transformat regatul unit libian, cu o istorie de doar 18 ani in republica in 1969, devenita apoi socialista in 1977.

 

Aversul este diferit, pe moneda din 1975 aparand stema comuna a Federatiei Republicilor Arabe (FAR), pentru ca intre 1972 si 1977 Libia, Egipt si Siria au format o asociere in intentia de promovare a ideologiei pan-arabe. In aceasta perioada toate cele 3 state au emis monede cu aceeasi stema, diferentiabile doar de reversul caracteristic fiecarei tari si in unele cazuri de numele tarii scris cu caractere arabe sub stema. Stema FAR este un soim, numit soimul lui Quraish (tribul profetului Mahomed), simbol utilizat de multe state arabe. De aceasta data pasarea are capul spre dreapta si pe piept un scut fara alte ornamente.

Moneda din 1979 are pe avers un calaret inarmat, imagine care este folosita pe toate monedele din acest an si pe celelalte putine aparute pana la caderea regimului Gaddafi. De altfel numismatica libiana este destul de saraca, intre 1969 si 2000 existand doar doua serii de monede, cu valori de 1/5/10/20/50 si 100 dirhami, prima serie 1975 fiind cea cu soimul, cealalta, din 1979 cu calaretul.

Reversul este identic pentru toate monedele, variind doar valoarea nominala, ornamentul caracteristic ajutand la identificarea monedelor ca fiind libiene.

Un alt aspect este anul, care este scris pe avers atat conform calendarului gregorian, cat si celui hegira (care incepe in anul 622 AH, anul fugii lui Mahomed din Mecca), dar ambele date sunt scrise cu caractere arabe.

Forma a fost cea care a dus la alegerea monedei de 50 din intreaga serie. In engleza i se spune "scalloped" datorita asemanarii cu o specie de scoica, in romana mai degraba "dantelata", in acest caz cu 16 "valuri".

Cam atat pentru azi. In afara de un lucru amuzant: timp de cateva decenii bune, Libia a avut cea mai lunga denumire oficiala a unui stat: Al Jumahiriyah al Arabiyah al Libiyah ash Shabiyah al Ishtirakiyah al Uzma.

 

14.12.2020

Bogdan Jovi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu