#Turcia (2022) – monedă comemorativă de circulaţie de 1 Liră: Aniversarea Centenarului Marii Ofensive

Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Marea Ofensivă, pornită la data de 26 august 1922, Turcia a lansat o monedă comemorativă de 1 liră dedicată acestui eveniment. Marea Ofensivă a fost ultima și cea mai importantă ofensivă a Războiului de Independență Turc, câștigată de forțele turce, această bătălie ducând la încheierea Războiului Turco-Grec.

 


Aversul monedei este cel standard al monedelor de 1 Liră: valoarea monedei şi denumirea în centru, pe un fundal cu un motiv tradiţional Rumi. În partea de sus semiluna cu o stea, în partea de jos anul baterii 2022, iar între cele două, pe ambele laterale, o coroană din lalele.

 


Pe revers este prezentat logo-ul evenimentului aniversar: cifra 100 incluzând semiluna și steaua de pe drapelul turc, peste care este suprapusă silueta lui Mustafa Kenal Ataturk, preluată dintr-o poză făcută cu acesta chiar pe Dealul Kocatepe, locul de unde a fost lansată ofensiva. Logo-ul este completat de data la care a fost lansată ofensiva, 26.08.2022. Pe circumferință se menționează Republica Turcia și A 100-a Aniversare a Marii Ofensive.


Surse: worldcoinnews.com, numista.com, gazeteilksayfa.com, wikipedia.com


#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #turcia #lira #ab2022 #numaidesprebani

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu