#SUA (2022) – monedă comemorativă de 1 Dolar, seria Inovaţie americană: Tennessee

A patra monedă din acest an a seriei Inovaţie Americană a fost pusă spre vânzare începând cu data de 30.08.2022. Tema monedei este Tennessee Valley Authority (T.V.A.), iar statul reprezentat este Tennessee.



Aversul monedei este cel obişnuit al seriei, având reprezentată Statuia Libertăţii. Singura modificare raportat la monedele din anii trecu’I ai seriei, se referă la design-ul roţii zimţate plasate în partea de jos a aversului, simbol al industriei şi al inovării. Începând cu anul 2019, când a fost introdusă pe avers, roata a avut un design diferit în fiecare an.

Reversul prezintă imaginea unei ferme din Tennessee, proaspăt racordată la reţeaua de curent a T.V.A. . În partea de sus sunt menţionate numele ţării şi tema monedei, iar în partea de jos este menţionat numele statului căreia este dedicată moneda. Pe margini apar iniţialele designerului şi cele ale gravorului monedei.

T.V.A. a fost înfiinţată în 1933, de către Congresul SUA, ca partea a programului economic New Deal al preşedintelui Franklin D. Roosevelt. Statul Tennessee, grav afectat de sărăcie şi lipsa de infrastructură, ca urmare a Marii Depresiuni, urma să aibă în T.V.A. un furnizor de electricitate şi o agenţie guvernamentală de dezvoltare, care să ajute la recuperarea economică a zonei. În timp, TVA s-a transformat devenind doar furnizor de electricitate, rămânând însă cea mare agenţie guvernamentală regională a SUA.

Surse: usmint.gov, wikipedia.org



#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #SUA #inovatie #dolar #ab2022 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu