#Cehia (2022) – monedă comemorativă de argint de 500 Coroane: motocicleta Jawa 250

A doua monedă din argint a seriei „Mijloace de transport celebre”, a fost pusă în circuitul numismatic de către Banca Naţională a Cehiei la data de 15.06.2022. Dacă prima monedă a seriei, emisă în 2021, a fost dedicată locomotivei cu aburi Skoda 498 Albatros, a doua monedă este dedicată motocicletei Jawa 250. Moneda este realizată din argint .925 şi este prima monedă cehă cu email.

 


Pe aversul monedei avem prezentată motocicleta Jawa 250 din 3 poziţii. Numele ţării apare menţionat pe margini, la capetele unei diagonale imaginare, iar valoarea monedei apare în partea de sus. În partea de jos se observă marca monetăriei cehe.

Pe revers, este prezentată o motocicletă Jawa 250 pe stand. Motocicleta este colorată cu email, în culorile ei originale. Pe pardoseală apare o parte din logo-ul companiei producătoare, Jawa Moto. În fundal sunt prezentate fragmente din două schiţe tehnice ale motocicletei. În partea stângă sus este prezentată denumirea motocicletei, iar dreapta se observă anul baterii, 2022. În stânga jos sunt menţionate iniţialele PB ale designer-ului Petra Brodska.

Compania Jawa Moto a fost înfiinţată la Praga în 1929, prin cumpărarea de către Frantisek Janecek a diviziei de motociclete a firmei germane Wanderer. Numele companiei  reprezintă alăturarea dintre primele două litere ale numelor Janecek şi Wanderer. Modelele cu cel mai mare succes au fost modelele Jawa 250/350, care au fost exportate în peste 120 de ţări. În prezent motocicletele sunt produse în India, sub licenţă.

 

Surse: cnb.cy, news.notafilia.pl, wikimedia.org, wikipedia.org

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #cehia #coroana #ab2022 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu