#Turcia (2022) – monedă comemorativă de circulaţie de 1 Liră: Inaugurarea Podului Çanakkale 1915

Cu ocazia inaugurării la data de 18.03.2022 a celui mai nou pod peste strâmtoarea Dardanele, podul Çanakkale 1915, Monetăria Turciei a pus în circulaţie o nouă monedă comemorativă de circulaţie de 1 Liră, dedicată acestui pod. Data inaugurării are şi o însemnătate istorică deosebită pentru Turcia, la data 18.03.1915 având loc şi celebra bătălie de la Dardanele/Gallipoli, una din cele mai mari victorii ale trupelor otomane din timpul Primului Război Mondial.



Aversul monedei este cel standard al monedelor de 1 Liră: valoarea monedei şi denumirea în centru, pe un fundal cu un motiv tradiţional Rumi. În partea de sus semiluna cu o stea, în partea de jos anul baterii 2022, iar între cele două, pe ambele laterale, o coroană din lalele.

Pe revers este prezentată imaginea noului pod întinzându-se peste strâmtoare. Deasupra podului este poziţionată semiluna şi steaua. Ca şi text avem numele ţării şi numele podului.

Tot ca parte a evenimentelor dedicate inaugurării noului pod, Monetăria oferă/va oferi şi monede de colecţie de 2,5 Lire, din argint, respectiv o monedă de colecţie 10 lire, cu inel de polimer (pe modelul lansat de Germania).



Podul Çanakkale 1915 este în prezent cel mai lung pod suspendat din lume, construit peste Strâmtoarea Dardanele, frontieră naturală între Europa şi Asia. Podul Çanakkale 1915, lung de 4,6 km şi cu o distanţă de 2023 m între cei doi piloni (distanţa nu este întâmplătoare, în anul 2023 se aniversează centenarul independeţei Turciei), este primul care se întinde peste această strâmtoare de circa 60 de km care leagă Marea Egee de Marea Marmara.




Surse: news.notafilia.pl, adevarul.ro, numismatica-visual.es, wikipedia.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu