#IBNS - Bancnota anului 2021: #Mexic, 50 Pesos

Ieri, 03.04.2022, International Banknote Society a anunţat bancnota câştigătoare a concursului “Bancnota anului 2021” şi anume bancnota de 50 Pesos din Mexic. La concurs au fost nominalizate 20 de bancnote emise în 2021, iar printre cele opt finaliste s-a aflat şi bancnota nostră de 20 de lei, care a terminat competiţia pe locul cinci, în condiţiile unei parităţi pe locurile 3-4. Topul bancnotelor 2021 în viziunea IBNS arată aşa:

1. Mexic – 50 Pesos

2. Sao Tome şi Principe – 200 Dobra

3. Costa Rica – 10,000 Coloni şi Marea Britanie – 50 Lire sterline

5. Romania – 20 Lei

6. Scoţia – 50 Lire sterline

7. China – 20 Yuani

8. Insulele Solomon – 3 Dolari





Pusă în circulaţie la finalul lunii Octombrie 2021, bancnota de 50 de Pesos este ultima bancnotă modernizată din seria bancnotelor de circulaţie mexicane, modernizare începută în anul 2018. Noua bancnotă de 50 de Pesos are aliniament vertical atât pe avers, cât şi pe revers, culorile predominante fiind movul şi verdele închis.

Pe avers, imaginea centrală este cea a vulturului pe un cactus, având în cioc un şarpe, actuala stemă de stat a Mexicului, preluată de pe o sculptură miniaturală a unui templu Aztec, sculptură denumită Teocalli (templu) al Războiului Sacru. Aztecii şi-au fondat capitala în valea unde au văzut acest vultur şi o reprezentare a capitalei Tenochtitlán, flancată de munţii vulcanici Popocatépetl şi Iztaccihuatl, este prezentată pe fundalul bancnotei. În partea de sus a bancnotei sunt prezentate simboluri solare aztece, în timp imaginea vulturului pe cactus este flancată de simboluri lunare.

Reversul bancnotei este dedicat naturii, fiind prezentată Xochimilco, o zonă naturală de râuri şi lacuri, localizată în sudul capitalei Mexico City. Zona este inclusă în Patrimoniul Cultural UNESCO. Imaginea centrală prezintă a salamandră specifică acestei zone naturale şi aflată în prezent pe cale de dispariţie. În fundal sunt prezentate câteva din elementele fundamentale ale dietei aztece: porumbul, chili, roşiile şi dovleacul.



Surse: theibns.org, banknotenews.com, cclsecure.com, mexperience.com 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu