#Cehia (2022) –bancnotă comemorativă de colecţie de 100 Coroane: Seria „Crearea monedei Cehoslovace” – Karel Englis

Lansată în circuitul numismatic la data de 30.03.2022, bancnota de 100 de Coroane este a doua din seria de trei bancnote dedicate istoriei apariţiei Coroanei Cehoslovace. Ideea acestei serii aparţine Băncii Naţionale a Cehiei, bancnotele comemorative fiind programate spre emitere în anii 2019, 2022 şi 2026. Grafica tuturor bancnotelor este realizată de Eva Hašková, pentru a se menţine unitatea de stil a seriei.



Aversul bancnotei prezintă portretul lui Karel Engliš, Ministru al Finanţelor în fosta Cehoslovacie şi ulterior Guvernator al Băncii Naţionale a Cehoslovaciei. În fundal apare sediul Băncii Naţionale a Cehiei din Praga, cu celebra statuie a Purtătorului de Lumină/Geniului acompaniat de un leu. În jurul acestei sculpturi, în fundal, sunt trecute cu microtipăritură, numele tututor guvernatorilor din perioada 1919-2022. În partea de jos, apare o hologramă cu Ordinul Tomáš Garrigue Masaryk III. În partea dreaptă este prezentat parţial vulturul Silezian de pe stema naţională. În partea stângă a portretului apare o floare de anomenă.

Pe reversul bancnotei, este prezentată una din cele două perechi de giganţi ce străjuiesc intrarea Palatului Clam-Gallas Palace, actualul sediu al Arhivelor oraşului Praga. În fundal apare Palatul propriu-zis, fost sediu al Ministerului de Finanţe al Cehoslovaciei. În partea centrală sus, se observă stema de stat a Cehiei.



Bancnota are dimensiunile de 194x84 mm si un tiraj de 20.000 buc., fiind tipărită pe hârtie specială.


Prima bancnotă a seriei a apărut în 2019 şi a fost dedicată primului Ministru al Finanţelor din fosta Cehoslovacie, Alois Rašín.



Surse: news.notafilia.pl, numismag.com, cnb.cy, banknotenews.com, cityseeker.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu