#Azerbaijan (2022) – nouă bancnotă de circulaţie de 20 Manat: seria Karabakh

Banca Naţională a Azerbaijanului a pus în circulaţie la data de 10.02.2022, noua versiune a bancnotei de 20 Manat, continuând astfel modernizarea bancnotelor naţionale. Procesul a început în anul 2019, fiind puse deja în circulaţie versiunile modernizate ale bancnotelor de 1, 5, 10 şi 50 Manat.



Aversul bancnotei păstrează cele trei elemente care reprezintă puterea, forţa şi determinarea azerilor: sabia, coiful şi scutul. Este scos în schimb mult mai puternic în evidenţă un simbol al păcii, floarea reprezentativă a regiunii Karabakh şi floarea naţională a Azerbaijanului, Khari-bulbul (Ophrys Caucasica), o floare din familia orhideelor. O traducere aproximativă a denumirii ar fi floarea privighetorii şi a albinei.




Pe revers, de orientare verticală, apare harta actualizată a ţării, fiind reprezentată şi zona Karabakh. Pe fundal se regăsesc motive tradiţionale azere. Numele regiunii Qarabag apare menţionat de de două ori.




Bancnota este prevăzută cu sisteme de securitate moderne, inclusive hologramă 3D. Este tipărită pe hârtie specială, iar dimensiunile sunt 141x70 mm.



Surse: numismag.com, banknotenews.com, cbar.az, karabakhfoundation.com, quora.com



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu