#SUA (2022) – a doua monedă de 25 cenţi a noii serii “Femei Americane: Dr. Sally Ride

Pentru astăzi, 22.03.2022, Monetăria SUA anunţase începerea vânzărilor pentru cea de-a doua monedă de 25 cenţi din seria “Femei Americane”, monedă dedicată primei femei astronaut a SUA, Dr. Sally Ride. Surpriza zilei a fost însă faptul că Monetăria a informat că întregul tiraj a fost deja rezervat, pentru vânzare liberă nemaifiind disponibile fişicuri sau săculeţi cu monede.




Aversul monedei prezintă o nouă versiune a portretului lui George Washington, portret realizat de Laura Gardin Fraser cu ocazia aniversării a 200 de ani de la naşterea lui George Washington şi propus spre utilizare pe monedele de 25 cenţi bătute începând cu anul 1932. Deşi favorit, acest design a pierdut concursul la vremea respectivă, fiind însă ales 90 de ani mai târziu. Pe avers apar textele “Libertate”, “Credem în Dumnezeu”, anul emiterii, marca monetăriei (D, P sau S) şi iniţialele artistei LGF. Aversul este comun tuturor monedelor din serie.




Reversul, realizat de Elana Hagler şi Phebe Hemphill, o prezintă pe Dr. Sally Ride lângă un hublou al navetei spaţiale, cu Pământul în fundal. Imaginea se inspiră dintr-o declaraţie a astronautei, care a spus că “Atunci când nu lucram, de regulă stăteam la un hublou şi priveam Pământul”. Prezentarea continentului Nord-American, cu SUA în prim-plan, împreună cu textul E pluribus unum (Din mulţi, unul) fac trimitere directă la reuşita lui Sally Ride de a fi prima femeie astronaut a SUA.


Dr. Sally Ride a ajuns în spaţiu la data de 18.06.1983, cu ajutorul navetei Challanger, fiind a treia femeie care ajungea în spaţiu după Valentina Tereşkova şi Svetlana Saviţkaya. Pe lângă cariera de astronaut, Dr. Sally Ride s-a remarcat şi ca profesoară de fizică şi autor ştiinţific. O altă premieră bifată prin lansarea acestei monede este şi faptul că Dr. Sally Ride este şi prima persoană din comunitatea LGBT care ajunge să aibă o monedă dedicată.


Seria “Femei Americane” este dedicată realizărilor profesionale a 20 de femei din SUA, cu cinci monede lansate în fiecare an şi va prezenta personalităţi feminine americane din domeniul artelor, ştiinţei, drepturilor civile etc.



Surse: usmint.gov, coinworld.com, wikipedia.org



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu