#Gibraltar (2021) – monede comemorative de colecţie 50 pence şi 2 Lire sterline: Crăciun 2021

 

Monetăria Naţionala a Gibraltarului a lansat în luna decembrie a anului trecut, în data de 8, tradiţionalele monede de colecţie de 50 Pence şi de 2 Lire Sterline dedicate Crăciunului. Dacă pentru moneda de 50 Pence tradiţia datează din 1988, pentru moneda de 2 Lire Sterline tradiţia a fost inaugurată abia în 2020, datorită succesului înregistrat de seria monedelor de 50 Pence.

 


Aversul ambelor monede prezintă portretul Reginei Elizabeta a II-a a Marii Britanii. Se menţionează numele teritoriului şi anul emiterii 2021.


Reversul celor două monede este diferit. Moneda de 50 Pence prezintă doi magoţi desfăcând cadouri în faţa unui brad de Crăciun. În parte stângă se observă Stânca Gibraltarului.
 Moneda de 2 Lire Sterline prezintă un magoc, cu o caciuliţă festivă, ţinând în mână o pocnitoare. În fundal apare Stânca Gibraltarului.



Magocii sunt singura specie de maimuţe sălbatice din Europa, arealul lor fiind limitat la teritoriul Gibraltarului. Sunt de origine africană, ajungând pe teritoriul european cel mai probabil prin intervenţa omului.

 

Surse: gibraltar.gov.gi, gibraltar-stamps.com, coinhunter.co.uk, wikipedia.org

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #gibraltar #lirasterlina #ab2022 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu