Începând cu data de 5 noiembrie 2024, Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Operațiunii ,,Neptun” și o coală specială formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei.
Aversul monedei prezintă Mănăstirea Tismana, locul unde a fost evacuat Tezaurul Băncii Naționale a României în anul 1944, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „100 LEI” și anul de emisiune „2024”.
Reversul monedei redă portretele și numele lui Constantin Angelescu și Ion Lapedatu, guvernatori ai BNR, Palatul Vechi al Băncii Naționale a României în fundal și inscripția «OPERATIUNEA ,,NEPTUN”».
Colile speciale, formate fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, sunt introduse în plicuri de prezentare și sunt însoţite de certificate de autenticitate redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central, precum și seriile bancnotelor.
Preţurile de vânzare sunt:
- 4.200,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate;
- 60,00 lei, exclusiv TVA, pentru coala specială formată fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, inclusiv certificatul de autenticitate.
Detalii suplimentare puteți găsi pe pagina BNR: https://bnr.ro/page.aspx?prid=25440
„Operaţiunea Neptun” sau „Tismana”, s-a desfăşurat în anul 1944. Atunci, Banca Naţională a României, în colaborare cu Guvernul, Armata, CFR şi Mitropolia Olteniei, a organizat adăpostirea în secret a celor 242 de tone de aur din tezaurul BNR, împreună cu trei tone de aur din tezaurul Poloniei, aflat în tranzit prin România. Întreaga cantitate de aur a fost păstrată până în 1947 în peştera din apropierea Mănăstirii Tismana. „Operaţiunea Neptun” a devenit publică după 50 de ani, când secretarul general al BNR, Cristian Păunescu, împreună cu directorul sucursalei Gorj a Băncii Centrale, Gheorghe Birău, şi cu istoricul Marian Ştefan, a început reconstituirea acelor evenimente cu ajutorul documentelor păstrate în arhiva generală a BNR. În data de 25 ianuarie 2007, conducerea BNR a luat decizia de a amenaja în peştera de la Mănăstirea Tismana un Muzeu al Tezaurului Băncii Naţionale a României.
Surse: bnr.ro, cugetliber.ro
#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #romania #leu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu