#Mexic (2024) – bancnotă comemorativă de circulație de 200 Pesos: 30 de ani de autonomie a Băncii Mexicului.

La data de 20.05.2024, Banca Mexicului a pus în circulație o bancnotă comemorativă de 200 Pesos cu tema 30 de ani de autonomie a Băncii Mexicului.. Este a doua bancnotă cu această tema, cea precedentă fiind lansată în 2019, având ca subiect a 25-a aniversarea a aceleiași teme. Bancnota este bazată pe bancnota standard de circulație de 200 Pesos.

Pe avers sunt prezentate portretele lui Miguel Hidalgo y Costilla (fost un preot romano-catolic mexican, general și lider revoluționar rebel care a inițiat mișcarea de independență a Mexicului de sub control spaniol la începutul secolului al XIX-lea. Este erou național al Mexicului, fiind considerat tatăl Mexicului independent) și José María Morelos y Pavón  (fost un preot romano-catolic mexican, om politic și lider al Mișcării de Independență a Mexicului după execuția lui Miguel Hidalgo y Costilla). În fundal se află ”Clopotul Durerilor” despre care se spune că a fost tras la data de 16.09.1810 în localitatea Dolores, Guanajuato, México, dând semnalul pentru începerea luptei pentru independență. 

În partea de sus se află sigla și numele Băncii Mexicului, sub care apare textul comemorativ a 30-a aniversare a autonomiei 1994-2024. 

Pe revers este prezentată acvila regală în zbor peste Rezervația Biosferei  Pinacate și Gran Desierto de Altar din Sonora, parte a patrimoniului mondial UNESCO. 


Surse: banknotenews.com, banxico.org.mx, news.notafilia.pl, wikipedia.org 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #mexic #peso

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu