#Samoa (2024) – noi bancnote de circulație de 10 și 20 Tala

Începând cu data de 23.01.2024, Banca Centrală a Samoa a pus în circulație și celelalte două bancnote de circulație de generație nouă, pe suport de polimer, cu cupiurile de 10 și 20 Tala. Din punct de vedere grafic și dimensional, aceste bancnote sunt similare cu vechile bancnote de cupiuri similare, tipărite pe hârtie specială. 

Bancnota de 10 Tala are pe avers o imagine cu echipa națională de rugby în 7, câștigătoare în anul 2007 a turneului Hong Kong Sevens, unul din cele mai prestigioase turnee din circuitul de rugby în 7. Fereastra transparentă prezintă o floare de Alpinia purpurata, teuila în limba locală (ghimbir roșu în limba română?). În partea stângă a ferestrei se află opt puncte în relief, aranjate pe două coloane, destinate identificării tactile a bancnotei. În fundal motive geometrice. Pe revers este prezentat un grup de copii mergând la școală, iar în partea dreaptă se poate observa stema națională. Dimensiuni 139x71 mm. 

Bancnota de 20 Tala prezintă pe avers cascada Sinaloa cu o înălțime de 220 m. Fereastra transparentă prezintă o floare de Alpinia purpurata, teuila în limba locală (ghimbir roșu în limba română?). În partea stângă a ferestrei se află zece puncte în relief, aranjate pe două coloane, destinate identificării tactile a bancnotei. Pe revers este prezentat un porumbel cu cioc-fierăstrău (Didunculus strigirostris), manumea în limba locală, pasărea națională a țării și unică în lume, putând fi întâlnită doar aici. În fundal apare din nou teuila. În partea dreaptă se poate observa stema națională. Dimensiuni 139x71 mm. 


Surse: banknotenews.com, news.notafilia.pl, wikipedia.org, ourpacific.co.nz 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #samoa #tala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu