#Australia (2024) – monedă comemorativă de colecție de 1 Dolar

Prima monedă a noului an 2024 a fost bătută ieri, 1 ianuarie și vine din Australia. Este o monedă comemorativă de colecție de 1 Dolar australian, având ca temă: În afara lumii – Australia în Spațiu. 

Pe avers, este prezentat portretul Regelui Charles al III-lea (Australia a modificat la finalul anului trecut portretul monarhului de pe monedele sale), înconjurat de un text simplu: Charles III Australia 2024 1 Dollar. Este prima monedă comemorativă a țării cel are portretul lui Charles al III-lea. 

Pe revers, este prezentat un astronaut în timpul unei ieșiri în spațiu (posibil referire la Andrew Thomas, primul astronaut australian de carieră și primul care a efectuat o activitate extravehiculară sau Paul Scully Powers, primul australian în spațiu). În fundal se pot observa Pământul, cu continentul Australian vizibil, Luna și lansarea rachetei WRESAT-1 (1967). Luna este un dublu simbol pe această monedă: în primul rând se face referire la rolul jucat de Australia în asigurarea transmiterii semnalului TV din timpul primei aselenizari (Apollo 11); în al doilea rând, este o trimitere la viitoarea misiune Artemis a NASA, misiune pentru care Australia pregătește un rover robot. 

În jurul imaginilor sunt două inele cu text. Pe cel exterior se menționează cele trei domenii de activitate spațială: roveri, tehnologie, rachete, astronauți | sateliți, comunicații, GPS | astronomie, explorare, descoperiri. Pe inelul interior este menționată tema monedei: În afara lumii – Australia în Spațiu.


Surse: ramint.gov.au, collectspace.com, picclick.com.au, abc.net.au 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #australia #dolar


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu