#România (2023) – nouă monedă comemorativă de colecție de 10 lei

La data de 18 decembrie 2023, Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Istoria aurului – Diadema princiară de la Bunești-Averești. 

Aversul monedei prezintă una dintre extremitățile în formă de animal a diademei princiare de la Bunești-Averești, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2023”.  Reversul monedei redă reprezentarea și denumirea diademei princiare de la Bunești-Averești. 

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 690,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Detalii complete găsiți pe pagina https://bnr.ro/page.aspx?prid=23620 .


Diadema princiară din aur de la Buneşti-Avereşti Diadema princiară din aur a fost descoperită în 1978 în contextul săpăturilor arheologice de la cetatea geto-dacă situată la sud-est de comuna Buneşti – Avereşti, judeţul Vaslui, îngropată izolat, într-o alveolare, în zona nordică a cetăţii. Diadema constă în două bare masive din aur, de secţiune circulară, formând la partea frontală cinci ochiuri obturate cu rondele din foaie din aur, susţinând rozete ajurate sudate pe câte un suport cilindric din foaie din aur. Extremităţile barelor,sunt decorate cu câte două ornamente geometrice şi câte două feline stilizate, cu motive geometrice incizate pe corpuri, fiecare cu o verigă în gură, formând două perechi afrontate. Având în vedere analogiile cu diadema elenistică descoperită în tumulul regal de la Vergina (Grecia), dar şi cu unele elemente decorative prezente pe obiectele de la Cucuteni – Băiceni, judeţul Iaşi, se presupune că piesa descoperită în cetatea getică de la Buneşti – Avereşti este de factură elenistică, produs al unui atelier local, cu influenţe sensibile ale artei animaliere scitice şi getice şi datează din secolul al III-lea a. Chr.


Surse: bnr.ro, muzeulvirtual.ro

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #romania #leu #ab2023 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu