#Rusia (2023) – două noi monede comemorative de circulaţie de 10 Ruble

Seria de monede comemorative bimetalice „Federaţia Rusă” s-a îmbogațit în acest an cu două noi monede, una dedicată Ținutului Habarovsk (pusă în circulație la data de 20.09.2023) și una dedicată Regiunii Omsk, la data de 03.11.2023. 

Aversul monedei este cel standard al monedelor de 10 Ruble din serie: în centru, apare denominarea monedei, 10 Ruble. În interiorul cifrei 0, este o imagine latentă, realizată din cifra 10 și inscripția ”РУБ” (Rub), vizibile alternativ, în funcție de unghiul din care este privită moneda. Pe laterale regăsim câte o ramură de dafin, respectiv una de stejar, ramurile extinzându-se atât pe cercul interior, cât și pe inelul exterior; în partea de sus este inscripționat ”БАНК РОССИИ” (Banca Rusiei), iar în partea de jos apare anul 2023. Deasupra anului, apar literele ”ММД” (Monetăria din Moscova). 

Reversul prezintă stemele celor două ținuturi/regiuni: Habarovsk – un urs șezând, ținând în brațe un scut împărțit în trei zone, cu un pește în zona din partea de jos; Omsk – un scut de culoare roșie, cu două dungi în cruce, peste care apare o fortificație stilizată sub formă de pentagon. Scutul este înconjurat de două panglici, iar deasupra sa se află o coroană. Textele de pe inelul exterior sunt Federaţia Rusă (în partea de sus), respectiv denumirea Ținutului/Regiunii căreia îi este dedicată moneda (în partea de jos). 

Ținutului Habarovsk este situat în Orientul îndepărtat Federației Ruse, iar Regiunea Omsk este localizată în sud-vestul Siberiei. 


Surse: cbr.ru, wikipedia.org 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #rusia #rubla #ab2023 #numaidesprebani

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu