#Marea_Britanie (2023) – monedă comemorativă de colecție de 50 Pence

Cu ocazia incoronării Regelui Charles al III-lea, pe data de 6 mai 2023, Monetăria Regală a Marii Britanii a pus la dispoziția colecționarilor, la data de 24 aprilie 2023, un set de monede și medalii dedicate acestui eveniment. Mă opresc la moneda de 50 Pence pentru că aceasta este singura care va avea și o versiune de circulație (cîndva în acest an), cu o modificare majoră față de moneda comemorativă.

Aversul monedei este deosebit, fiind prezentată efigia Regelui purtând Coroana Tudor. Alegerea acestei coroane a fost făcută personal de Rege. Coroana propriu-zisă a fost distrusă în anii 1640 dar a fost utilizată în continuare ca și simbol heraldic și pentru reprezentările încoronate ale Regilor din secolul XX. Această variantă de portret va fi utilizată și în viitor, dar strict pentru ocazii deosebite. 

 Pe reversul monedei este prezentată Abația Westminster, Biserica Regală a monarhiei engleze, locul traditional al încoronărilor regale. Încadrată de intrarea principală a Abației, este prezentată Monograma lui Charles al III-lea, formată din Coroana Tudaor, literele C și R și cifra romană 3.

Această monedă va avea și o versiune de circulație, cu singura diferență că aversul monedei va avea portretul standard al Regelui, fără coroană.

Surse: worldcoinnews.blogspot.com, royalmint.com

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #marea_britanie #pence #ab2023 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu