Transnistria (2022) – nouă monedă comemorativă de circulație de 1 Rublă: seria “Explorarea spațiului”

Banca Republicană a Transnistriei a pus în circulaţie la data de 12 decembrie 2022, o nouă monedă de 1 Rublă din seria “Explorarea spaţiului”, monedă dedicată aniversării a 60 de ani de la primul zbor spațial în tandem. Moneda este cea de-a 11-a a seriei. 

 


Aversul monedei are în centru stema Republicii Transnistrene, de-a lungul marginii, în partea de sus, textul «ПРИДНЕСТРОВСКИЙ РЕСПУБЛИКАНСКИЙ БАНК» (Banca Republicană a Transnistriei), iar în partea de jos anul baterii, 2021, respectiv denominarea «1 РУБЛЬ» (1 rublă).

Pe revers apar portretele cosmonauților Adrian Nicolaev (rus) și Pavlo Popovici (ucrainian, primul ucrainian în spațiu), cu vizierele căștilor ridicate. În fundal este prezentat Soarele răsărind din spatele Pamântului, cu mai multe stele în planul îndepărtat. Ca și text, avem în partea de sus menționat 60 de ani, iar pe semicercul inferior Primul zbor spațial în tandem.
Capsulele Vostok 3 (cu Adrian Nicolaev la bord) și Vostok 4 (cu Pavlo Popovici la bord) au fost lansate în spațiu la data de 11.08.1962, respectiv 12.08.1962, misiunea bifând mai multe premiere: prima dată când s-au aflat în spațiu două capsule cu echipaj uman și prima comunicare spațială prin radio între două capsule spațiale.

Moneda are un tiraj de 15.000 buc. .



Surse: cbpmr.net, news.notafilia.pl, wikipedia.org.


#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #transnistria #rubla #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu