#Statele_Central_Africane (2022) – noi bancnote de circulație de 500, 1.000, 2.000, 5.000 și 10.000 de Franci CFA

Începând cu data de 15 decembrie 2022, statele membre ale Uniunii Monetare Central Africane  - Camerun, Republica Centrafricană, Ciad, Congo, Guinea Ecuatorială și Gabon, beneficiază de noi bancnote de circulație, cu elemente de securitate îmbunătățite.

 

500 Franci CFA
Pe avers este prezentat sediul Băncii Statelor Central Africane (BEAC) situat în Younde, Camerun. Deasupra și dedesubt, numele băncii în franceză și arabă. În stânga clădirii apare o hartă stilizată a Africii. În partea dreaptă avem sigla CEMAC și o floare. Harta statelor membre CEMAC se poate observa în stânga sus, imediat sub cifra 500.
Pe revers avem o imagine compozită cu un fermier, un sistem de irigație, un tractor și o bovină. Numele BEAC este menționat în partea de sus, în spaniolă și engleză.


1.000 Franci CFA
Pe avers este prezentat sediul Băncii Statelor Central Africane (BEAC) situat în Younde, Camerun. Deasupra și dedesubt, numele băncii în franceză și arabă. În stânga clădirii apare o hartă stilizată a Africii. În partea dreaptă avem sigla CEMAC și o floare. Harta statelor membre CEMAC se poate observa în stânga sus, imediat sub cifra 1.000.
Pe revers avem o imagine compozită cu femeie în halat alb efectuând analize, și o altă femeie care se uită prin microscop. Numele BEAC este menționat în partea de sus, în spaniolă și engleză.


2.000 Franci CFA
Pe avers este prezentat sediul Băncii Statelor Central Africane (BEAC) situat în Younde, Camerun. Deasupra și dedesubt, numele băncii în franceză și arabă. În stânga clădirii apare o hartă stilizată a Africii. În partea dreaptă avem sigla CEMAC și un element de securitate OVI. Harta statelor membre CEMAC se poate observa în stânga sus, imediat sub cifra 2.000.
Pe revers avem o imagine compozită cu o junglă luxuriantă și un papagal gri african în prim-plan. Numele BEAC este menționat în partea de sus, în spaniolă și engleză.

5.000 Franci CFA
Pe avers este prezentat sediul Băncii Statelor Central Africane (BEAC) situat în Younde, Camerun. Deasupra și dedesubt, numele băncii în franceză și arabă. În stânga clădirii apare o hartă stilizată a Africii. În partea dreaptă avem sigla CEMAC și un element de securitate OVI. Harta statelor membre CEMAC se poate observa în stânga sus, imediat sub cifra 5.000.
Pe revers avem o imagine compozită cu un peisaj de savană, în care observăm antilope, struți și elefanți. Numele BEAC este menționat în partea de sus, în spaniolă și engleză.


10.000 Franci CFA
Pe avers este prezentat sediul Băncii Statelor Central Africane (BEAC) situat în Younde, Camerun. Deasupra și dedesubt, numele băncii în franceză și arabă. În stânga clădirii apare o hartă stilizată a Africii. În partea dreaptă avem sigla CEMAC și un element de securitate OVI. Harta statelor membre CEMAC se poate observa în stânga sus, imediat sub cifra 10.000.
Pe revers avem o imagine compozită cu o sală de clasă în care o profesoară predă la șapte elevi. În prim-plan, un elev studiază la o tabletă. Numele BEAC este menționat în partea de sus, în spaniolă și engleză.

Noile bancnote sunt tipărite pe suport de hârtie specială, au dimensiuni mai mici decât vechile bancnote, orientare orizontală, avers cu design comun, filigran comun (capetele a trei antilope eland și cupiura bancnotei) și cuprind informații în cele 4 limbi oficiale ale uniunii CEMAC-Communauté Économique et Monétaire de l'Afrique Centrale: franceză, arabă (pe avers), spaniolă și engleză (pe revers). Fiecare bancnotă are o temă distinctă: 500 Franci CFA agricultura, 1.000 Franci CFA medicină și rolul femeii în societate, 2.000 Franci CFA mediul, 5.000 Franci  CFA mediul, 10.000 Franci CFA educația.

Fiecare țară membră a CEMAC poate tipări bancnote, având un cod unic alocat, format dintr-o literă și o cifră. Acest cod se regăsește pe avers, imediat sub sigla CEMAC.
Vechile bancnote vor fi retrase din circulație la data de 01.06.2023.

 

Surse: news.notafilia.pl, banknotenews.com, beac.int, wikipedia.org

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #camerun #republica_centrafricană #ciad #congo #guinea_ecuatorială #gabon #francCFA #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu