#Africa_de_Sud (2023) – noi monede de circulație de 10, 20, 50 Cenți și 1, 2 și 5 Rand

Anunțate în mod oficial la data de 25.11.2022 în Gazeta Guvernamentală a Africii de Sud (echivalentul Monitorului Oficial din România), noile monede intră în circulație oficială începând cu data de 01.01.2023. Aceste monede sunt a patra serie de monede de circulație sud-africane și toate au un design nou.


Datorită celor 11 limbi oficiale recunoscute în Africa de Sud și pentru că numele țării apare pe fiecare monedă cel puțin o dată, începând cu această serie de monede va exista o rotație anuală a limbilor utilizate pe fiecare monedă astfel încât într-o perioadă de 10 ani, numele țării să apară în fiecare limbă oficială, pe fiecare monedă. Pe moneda de 1 Rand numele țării este menționat într-o singură limbă, pe monedele de 10, 20, 50 Cenți și 2 Rand numele țării apare în două limbi iar pe moneda de 5 Rand numele țării se menționează în trei limbi.

Moneda de 10 Cenți: pe avers, încadrate într-un octogon, stema țării cu anul baterii menționat în partea de sus. Pe laterale se menționează numele țării în două limbi. Pe revers este prezentată albina sud-africană și nominalul monedei în partea de jos.

Moneda de 20 Cenți: pe avers, încadrate într-un heptagon, stema țării cu anul baterii menționat în partea de sus. Pe laterale se menționează numele țării în două limbi. Pe revers este prezentată aloe vera și nominalul monedei și nominalul monedei în partea de jos.

Moneda de 50 Cenți: pe avers, încadrate într-un hexagon, stema țării cu anul baterii menționat în partea de sus. Pe laterale se menționează numele țării în două limbi. Pe revers este prezentată pasărea loerie în zbor și nominalul monedei și nominalul monedei în partea de jos.

Moneda de 1 Rand: pe avers, încadrate într-un pentagon, steagul național în formă stilizată, cu anul baterii menționat lateral dreapta și numele țării lateral stânga. Pe revers este prezentată o floare protea și nominalul monedei în partea de sus.

Moneda de 2 Rand: pe avers, încadrate într-un patrulater, stema țării cu anul baterii menționat în partea de sus. Pe laterale se menționează numele țării în două limbi. Pe revers este prezentată o antilopă săritoare (springbok) și nominalul monedei în partea de sus.

Moneda de 5 Rand: monedă bimetalică. Pe avers, încadrat într-un cerc, stema țării. Pe inelul exterior apar anul baterii menționat în partea de sus și numele țării în trei limbi. Pe revers sunt prezentate două balene înotând în ocean, acompaniate de trei pești mai mici. Nominalul monedei apare în partea de sus iar în partea de jos avem un element de securitate 3D, în care se afișează cuvântul RAND. Pe cele două laterele, în arce distincte de cerc se menționează de trei ori South African Reserve Bank.



Surse: news.notafilia.pl, gov.za, businessinsider.co.za, samint.co.za, zululandobserver.co.za

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #africa_de_sud #rand #cent #ab2023 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu