#Malta (2022) – noi monede comemorative de 2 Euro de colecție

În data de 17 noiembrie, Malta a lansat toate cele 3 monede comemorative de 2 Euro programate pentru acest an: una dedicată programului Erasmus, una dedicată Hypogeului Hal-Saflieni și una dedicată Rezoluției pentru Femei, Pace și Securitate al Consiliului de Securitate al ONU. Ultimele două sunt prezentate în această postare.



Moneda dedicată Hipogeului Hal-Saflieni este ultima monedă a seriei dedicate templelor megalitice din Malta. Pe avers este prezentată Camera Principală a Hipogeului. În partea de sus se menționează țara și anul baterii, iar în partea de jos apare numele monumentului și anii 4.000 – 2.500 ÎEN. 
 
Descoperit în anul 1902, Hipogeul este parte a Patrimoniul Mondial UNESCO începând cu anul 1980. Conform cercetărilor arheologive. Cea mai veche parte a Hipogeului datează din jurul anului 4.000 ÎEN, iar cea mai recentă din perioada anului 2.500 ÎEN.
 
Hipogeu (din greacă ὑπόγαιο sub+pământ) este o construcție subterană, din antichitate, alcătuită din mai multe încăperi, destinate să servească de mormânt.
Tiraj: 150.000 monede în role, 20.000 monede în coincard.
 


Moneda dedicată Rezoluției pentru Femei, Pace și Securitate a Consiliului de Securitate al ONU prezintă pe avers profilurile dreapta a trei femei de etnii diferite, profiluri încadrate în așa numită oglindă a lui Venus (un cerc având la bază un mâner cruciform), în prezent un simbol al sexului feminin. În interiorul oglinzii se observă acronimul UNSCR și cifra 1325, numărul Rezoluției căreia îi este dedicată moneda. Pe exterior este scris Femei - Pace – Securitate, cuvintele fiind separate de mici ramuri de măslin (?). Este menționată numele țării și anul baterii 2022.
 
Rezoluția 1325 a fost adoptată la data de 31 octombrie 2000 și reafirmă rolul important al femeilor în prevenirea și soluționarea conflictelor, negocierile de pace, consolidarea păcii, menținerea păcii, răspunsul umanitar și în reconstrucția post-conflict și subliniază importanța participării lor egale și a implicării depline în toate eforturile de menținere. și promovarea păcii și securității.
Tiraj: 50.000 monede BU coincard, 3.000 monede BU în cutie.

Reversul monedelor este cel standard al monedelor Euro.

Surse: cronacanumismatica.com, paulturner-mitchell.com, un.org, centralbankmalta.org, amfostacolo.ro, Wikipedia.org


#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #malta #2euro #2euro2022 #ab2022 #numaidesprebani

Un comentariu: