#Canada (2022) – monedă comemorativă de circulaţie de 1 Dolar: Oscar Peterson

La data de 15.08.2022, Monetăria Regală a Canadei a pus în circulaţie o monedă comemorativă de circulaţie de 1 Dolar, dedicată muzicianului de jazz Oscar Peterson. Data punerii în circulaţie a monedei corespunde cu data naşterii muzicianului. Moneda are un tiraj total de 3 milioane de bucăţi, din care 2 milioane sunt în versiune color. Monedele sunt similare ca design, moneda color având în zona centrală a parte de culoare mov, culoarea prefarată a artistului.


Aversul monedei, este realizat de artista Susanna Blunt şi prezintă efigia Reinei Elisabeta a II a Marii Britanii.

Pe revers este prezentat Oscar Peterson cântând la pian. Din clapele pianului porneşte un portativ pe care sunt trecute ultimele note ale piesei Imn pentru libertate, compusă în 1962. Un pic mai sus de centrul reversului apare frunza de arţar.


Oscar Peterson s-a născut în 1925 la Montreal, devenind unul dintre cei mai aclamaţi pianişti de jazz ai generaţiei sale. De-a lungul carierei sale, a primit multiple premii Juno si Grammy. Oscar Peterson este primul muzician şi prima persoană de culoare căreia i se dedică o monedă în Canada.

Surse: mint.ca, ctvnews.ca, coinweek.com, wikipedia.org

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #canada #dolar #ab2022 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu