#Brazilia (2022) – monede comemorative de colecţie de 2 şi 5 Reali: Aniversarea a 200 de ani de Independenţă

Pe data de 26.07.2022, Banca Centrală a Braziliei a lansat două monede dedicate aniversării bicentenarului independenţei ţării: o monedă de 2 Reali, din cupronichel, prima monedă color a ţării, respectiv o monedă de 5 Reali, din argint. Ambele monede prezintă subiecte legate de obţinerea independenţei.



Moneda de 5 Reali: pe avers, este prezentată şedinţa Consiliului de Stat, prezidată de Prinţesa Leopoldina cu participarea lui Jose Bonifacio, sedinţă în care s-a luat decizia de a trimite o scrisoare lui Dom Pedro, scrisoare prin care i se cerea ruperea de stăpânirea portugheză. Dom Pedro I va fi primul împărat al Braziliei independente. Pe revers apar prima strofă a imnului naţional şi steagul naţional.

Moneda de 2 Reali: pe avers, este prezentat momentul Strigătului Independenţei, când Dom Pedro, după primirea scrisorii de la Prinţesă şi ministrul Jose Bonifacio, proclamă independenţa Braziliei pe malul râului Ipiranga. Pe revers apare prima strofă a imnului naţional şi o panglică bicoloră, galben-verde.

Ca aspect interesant, muzica imnului naţional îi aparţine lui D. Pedro iar culorile galben-verde ale steagului au fost alese tot de el.

Moneda de 2 Reali are un tiraj maxim de 40.000 buc. şi un preţ de vânzare de aproximativ de 33 lei, iar moneda de 5 Reali are un tiraj maxim de 20.000 buc. şi un preţ de vânzare de aprox. 400 lei.



Surse: bcb.gov.br, wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu