#Angola – monedă comemorativă de circulaţie de 200 Kwanzas: 20 de ani de la semnarea acordului naţional de pace.

Banca Naţională a Angolei a pus în circulaţie începând cu data de 04.04.2022 o nouă monedă, având valoarea nominală de 200 Kwanzas. Noua monedă devine a opta monedă aflată în circulaţie în Angola, alăturându-se celor cu valorile nominale de 50 de centime, 1, 5, 10, 20, 50 şi 100 Kwanzas. Moneda este dedicată împlinirii a 20 de ani de semnarea acordului de pace dintre cele două grupări rivale UNITA şi MLPA, acord care a permis normalizarea politică a ţării.




Pe avers, imaginea principală prezintă doi bărbaţi îmbrăţişându-se fratern, simbolizând reconcilierea şi uniunea naţională. Imaginea a fost selectată în urma unui concurs la nivel naţional. În partea de sus este scris pace şi reconciliere naţională, iar în partea de jos apare numele ţării. Anii 2002-2022 sunt trecuţi în dreapta imaginii, făcându-se trimitere la anul semnării acordului de pace şi la anul emiterii monedei.

Pe revers, este menţionată valoarea nominală a monedei şi denumirea ei. În fundal, în dreapta, apare o împletitură tradiţională angoleză. În ultimul zero al cifrei, este plasată o imagine latentă, putându-se observa alternativ cifra 200 sau iniţialele BNA.



Surse: bna.ao, news.notafilia.pl

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu