#Thailanda (2022) – nouă bancnotă de circulaţie de 20 Baht, polimer

Banca Naţională a Thailandei a pus în circulaţie la data de 24.03.2022 o nouă versiune a bancnotei de 20 Baht, pe suport de polimer, marcând debutul tranziţiei către înlocuirea bancnotelor din hârtie. Bancnota de 20 Baht este bancnota cu cel mai mare volum de circulaţie, alegerea ei pentru îmbunătăţire venind astfel în mod natural. Din punct de vedere al graficii, noua bancnotă este neschimbată, fiind similară cu bancnota de 20 baht din hârtie.



Pe avers, avem portretul Regelui Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun (Rama al X-lea, actualul rege a Thailandei), purtând uniforma de comandant Forţelor Aeriene Thailandeze. În partea stângă apare stema Biroului Casei Regale iar în dreapta stema naţională a Thailandei.

Pe revers, apar portretele a doi regi: Phra Buddha Yodfa Chulaloke (Rama I) şi Phra Buddha Loetla Nabhalai (Rama al II-lea), primii doi regi ai dinastiei conducătoare de astăzi, dinastia Chakri. În partea stângă sunt prezentate Palatul Mare şi templul Wat Phra Kwaet din Bangkok, ambele construite de Rama I. Palatul este reşedinţa familiei regale iar templul este centrul spiritual al regatului. În partea dreaptă apare o reprezentare din poveştile eroului Panji, cunoscut sub numele de Enau în Thailanda. Poveştile originale au fost rescrise sub formă de poezie de însuşi Rama al-II-lea, pasiunea regelui pentru literatură a făcut ca perioada domniei sale să fie cunoscută ca şi perioada de aur a literaturii thailandeze.

Dimensiune: 138x72 mm, culoare predominanta verde.

Surse: banknotenews.co, bot.or.th, wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu