#SUA (2022) – monedă comemorativă de colecţie de 1 Dolar, seria ”Native American”

În data de 09.02.2022, Monetăria SUA a pus la dispoziţia colecţionarilor moneda anuală a seriei “Native American”, dedicată lui Ely Samuel Parker, locotenent în armata Statelor Unite în timpul Războiului Civil.


Aversul monedei este cel standard al seriei, prezentând-o pe Sacagawea și pe fiul ei Jean Baptiste. Această femeie din tribul Shoshone a însoțit și a îndrumat una dintre cele mai importante expediții de recunoaștere în Statele Unite. Deoarece nu există nicio imagine despre Sacagawea, portretul ei a fost realizat după chipul unei femei shoshone din zilele noastre, pe nume Randy’L He-dow Teton.

Pe revers, este reprezentat Ely Samuel Parker în uniformă militară, cu o pană de scris în mâna dreaptă şi o carte în faţă. În partea stângă sus, apare semnătura sa. Pana, cartea şi semnătura fac trimitere la experienţa sa de expert communicator. Sub semnătură apar numele tribului său (Tonawanda Seneca) şi numele primit la naştere, Ha-sa-no-an-da.


Înainte de înrolare, Ely S. Samuel a fost inginer, lucrând la diverse proiecte, inclusiv la Canalul Erie. În armată, a ajuns secretar al generalului Ulysses S. Grant, fiind cel care a redactat varianta finală a actului de predare a forţelor Confederate după bătălia de la Appomattox. După război, generalul Grant devine preşedinte al SUA şi îl numeşte pe Ely S. Samuel Comisar al Relaţiilor cu Indieni, primul Indian native american care ocupă acestă funcţie.

Surse: usmint.gov, wikipedia.org

 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #SUA #nativ #dolar #ab2022 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu