#Oman (2021) – nouă serie de bancnote de circulaţie: 100 Baisa, 0.5, 1, 5, 10, şi 20 Riali

Banca Centrală a Omanului a pus în circulaţie la 11.01.2021, un număr de şase noi bancnote, completând astfel seria a 6-a de bacnote de circulaţie, serie inaugurată anul trecut, prin lansarea bancnotei comemorative de circulaţie de 50 Riali.
Motivul principal al lansării noii serii este transferul de putere din Oman, o dată cu decesul Sultanul Qaboos bin Said Al Said (în ianuarie 2020), artizanul Oman-ului modern, conducerea statului fiind preluată de vărul său, Sultanul Haitham bin Tariq.



100 Baisa
Avers: Terasele Verzi de la Al Jabar Al Akhdhar şi stema statului.
Revers: Cocotieri, palmieri şi aducţinea de apă/canalul Al Jeela (monument UNECO din 2006).
Culoare maro deschis. Dimensiuni ? mm.



½ Rial
Avers: arborele de tămâie, zona naturală Ain Kour şi stema statului.
Revers: Leopardul arab, şoimul cenuşiu.
Culoare verde deschis. Dimensiuni ? mm.



1 Rial
Avers: Muzeul “Oman de-a lungul anilor” şi stema statului.
Revers: De la stânga de la dreapta – Castelul Khasab, pumnalul omanez khanjar, securea tradiţională jirz, mormintele de la Wadi Al-Ayn.
Culoare roşu deschis. Dimensiuni ? mm.



5 Riali
Avers: Universitatea Sultan Qaboos (prima universitate din Sultanat, inaugurată în 1986) şi efigia Sultanului Haitham bin Tariq.
Revers: Clădirea Operei Regale din Muscat, inaugurată în 2011, prima de acest fel din Golful Persic.
Culoare violet. Dimensiuni ? mm.


10 Riali
Avers: Marea Moschee Sultan Qaboos (construită în 1992, cea mai amare moschee din Oman) şi efigia Sultanului Haitham bin Tariq.
Revers: Marea Moschee din Al Baleed (stânga, monument istoric din secolul al şaptelea), nişă semicirculară (mihrab) din Moscheea al-Uweyna (1562), expusă în prezent la Muzeul Naţional.
Culoare maro închis. Dimensiuni ? mm.


20 Riali
Avers: Aeroporul Internaţional din Muscat şi efigia Sultanului Haitham bin Tariq.
Revers: Portul Industrial Sohar (dreapta sus), Aeroportul Internaţional Salalah (dreapta jos, al doilea aeroport al ţării ca mărime, construit pentru situaţii de urgenţă), Autostrada Al Batinah (stânga, cel mai mare proiect de acest fel din Oman).
Culoare gri. Dimensiuni ? mm.



Bancnotele sunt tipărite pe hârtie specială şi prezintă următoarele caracterisitici de securitate: filigram, tipărire în relief, cerneală iridescentă magnetică, microtipăritură în arabă şi engleză, fir/bandă de siguranţă, etichetă iridesecentă cu model realizat cu laser. Aversul este tipărit în arabă, reversul în engleză.

Surse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu