Australia – nouă monedă de circulație de 1 Dolar ”Dolarul Donație”

Ca pregătire pentru Ziua Mondială a Donației, sărbătorită în fiecare an la data de 5 Septembrie, Monetăria Regală a Australiei a început să bată și să pună în circulație începând cu data de 03.09.2020, o monedă de circulație cu denominarea de 1 Dolar: Dolarul Donație, destinat a fi donat, așa cum arată și numele. La data lansării au fost puse în circulație aproximativ 3 milioane de monede și se dorește ca în următorii 3 ani să se ajungă la un total de 25 de milioane de monede, câte una pentru fiecare cetățean australian. 

Aversul monedei este cel standard: cu portretul Reginei Elizabeta a II-a, prezentarea țării emitente și a anului baterii (Australia 2020), respectiv denominarea de 1 Dolar. 

Pe reversul monedei apare un cerc verde, acoperit de cercuri concentrice aurii, simbolizând efectul pe care îl are o donație făcută celor la nevoie. Moneda este de altfel prima monedă Australiană de 1 Dolar pe care apare o altă culoare decât auriul. În jurul cercului central apare textul Donation Dollar / Give to the others adică Dollar Donație / Oferă și altora. 

Ideea acestei monede a venit ca urmare a anului tumultos prin care trece Australia: incendii de vegetație, pandemie și recesiune economică. Efectele cumulate ale acestora vor vor afecta un australian din cinci. Din fericire, cel puțin 50% dintre australieni sunt dispuși să doneze și astfel să-și ajute conaționalii iar studiile premergătoare lansării monedei au arătat că 57% dintre australieni vor folosi moneda în scopul pentru care a fost creată. 


1 Dolar Donație




Surse:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu