Transnistria (2019) – bancnotă comemorativă de circulație de 1 Rublă

La data de 20.12.2019, Banca Republicană a Transnistriei, a lansat în circulație o bancnotă comemorativă dedicată împlinrii a 25 de ani de existență a Rublei Transnistrene.

Este prima bancnotă cu aliniament vertical emisă de republica separatistă. Din punct de vedere dimensional și al elementelor de siguranță, este similară cu versiunea de bancnotă de 1 rublă lansată în circulație în 2007 și mai apoi modernizată în 2012.

Pe avers apare portretul în gravură manuală a lui Alexander Vasilyevich Suvorov, devenit mai apoi Contele Rimniksky, un conducător militar și tactician rus din secolul al 18-lea, erou al războaielor purtate de Rusia cu Turcia, Franța și Polonia. A fost ultimul Generalisimo adevărat al Rusiei, dacă nu-l includem și pe Stalin, care si-a asumat și el acest titlu.

În partea de sus apar logo-ul și denumirea Băncii Republicane a Transnistriei. În zona de mijloc regăsim menționată valoarea bancnotei în cifre și litere. Sub portret sunt menționate numele lui A.V. Suvorov și anii între care a trait, 1730-1800. În partea de jos apare menționat anul emiterii, 2019. Fundalul are nuanțe de galben și găsim reprezentate mai multe decorații.

 

Reversul este împărțit în două de firul de siguranță metalic și de un pod stilizat care unește cele două maluri ale Nistrului. În partea de sus regăsim reprezentată cetatea Tighinei (sau Bender, din turcă, denumire utilizată în Transnistria). Culorile dominante sunt verde și bej. În partea de jos, apare poziționată central denominarea bancnotei, având în fundal sediul modern al Băncii Republicane Transnistrene și capela ridicată în memoria luptelor de la Tighina. În partea de jos regăsim textul ”25 de ani de rublă Transnistreană”. Culoarile predominante sunt albastru și bej.

Tiraj: 200.000 buc., din care 2.500 în variant proof.

Dimensiuni: 129x56 mm

 






Surse: cbpmr.net, coinworld.com, stevenbron.nl, Wikipedia.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu